Öko-tudat Környezetvédelmi csapatverseny

Szabadkán, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei évben is sor került az Öko-tudat Környezetvédelmi Csapatversenyre, 2016. április  27-én, a szabadkai Október 10. Általános Iskolában. 
A verseny előkészületei már januárban elkezdődtek, együttműködve a zsűritagokkal a szervezőbizottság felállította a verseny kritériumait. A zsűri tagjai voltak: Bicó Irén földrajztanár, Bartusz Erika vegyész, Vinkó Tamás környezetvédő.
A verseny igen komplex, széleskörű tudást igényel a csapatoktól, és önálló kutatómunkára ösztönzi őket.
A versenyre 14 csapat jelentkezett be, ebből 14 részt is vett. Vajdaság számos településéről érkeztek a csapatok: Kanizsáról, Martonosról, Csantavérről, Szabadkáról, Telecskáról, Bácskertesről, Kúla, Gunaras, Palics.
A csapatok prezentációt készítettek, lakóhelyük, illetve környékük természeti értékeiről, környezeti problémáiról, az Öko-Tudatos életmódról. A beszámolók sokszínűek voltak:
A tanulók másik feladata volt, hogy plakát készítsenek. A téma: Talajpusztulás és védelem. A plakátok nagyon kreatívak és ötletesek voltak, a téma feldolgozása számos ötlet megvalósítására adott lehetőséget.

A szoros versenyt követően, a pontszámok alapján, legjobban teljesítettek:

  1. Szabadkai Majsai Úti Általános Iskola: Simon Nikolett, Macankó Márk, Köblös Dominik
    Felkészítő tanár: Szabó Gábor
  2. Kúlai Petőfi Brigás Általános Iskola: Farkas Nikolett, Szabó Blanka, Nagy Krisztina
    Felkészítő tanár: Pozsár Andrea
  3. Bácskertesi József Attila Általános Iskola: Kratofil Zsóka, Kujundzsity Klaudia, Tallósi Adrien
    Felkészítő tanár: Ódri Georgina
  4. Gunarasi József Attila Általános Iskola: Fontányi Réka, Posztós Nikoletta, Szunomár Klaudia
    Felkészítő tanár: Laták Mónika

Minden tanuló emléklapot, kulcstartót és füzetet kapott ajándékba. Minden résztvevő számára szendvics, üdítő, csoki, kávé és víz volt biztosítva.

A verseny 9:00 órától 14:00 óráig tartott. A verseny után a résztvevők Palicsra a Riparia Természetbarátok Egyesület közreműködésével az Öko Központban Vinkó Tamás a víz védelméről tartott előadást és gyakorlati kivizsgálást mutatott be. A diákok számára érdekesnek bizonyult. Ezt követően 17 órakor záródott a verseny.

Kovács Laura

Képek:

 

olvasd...