Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban – A projekt azonosító száma: 2023-2-HU01-KA220-SCH-000170055

Huszonegyedik századi kihívásokra huszonegyedik századi válasz kell – akár ez is lehetne a mottója az Oktatási Hivatal és külhoni partnerei (magyar pedagógus szövetségek és egyesületek) által megkezdett programnak. Digitálistudás-bővítés és továbbképzések, módszertani megújulás, regionális tapasztalat- és tudásmegosztás: többek között ezen és ezért dolgoznak az anyaországi és határokon túli – szlovákiai, romániai, szerbiai, horvátországi, ukrajnai és szlovéniai – magyar oktatást irányító, ill. civil szervezetek, a korszerűbb és hatékonyabb oktató-nevelő munka érdekében.

Hét országban egy időben indult a „Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban” című projekt megvalósítása, európai uniós támogatással, az Erasmus+ program keretében. 2024. április elsején a projektben résztvevő pedagógusok, intézményvezetők, oktatási-köznevelési szakemberek, oktatásszervezők: Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ukrajnában látnak munkához.

A projekt kiemelt vállalásai közé tartozik:
– a pedagógusok digitális kompetenciájának gyarapítás, tréningekkel, worksopokkal biztosítani a tudásbővítést;
– a jó gyakorlatok tudás átadása, továbbá a projektben kifejlesztett megoldások, tartalmak terjesztése: a szakmai eredménykommunikáció
meghatározó felülete a nagy ismertségű és látogatottságú Nemzeti Köznevelési Portál (nkp.hu) lesz;
– tanulmányutak biztosítják a közvetlen tapasztalatcserét, annak érdekében, hogy a résztvevők részletes betekintést nyerjenek a helyi
oktatásszervezési eljárásokba, a digitális eszközök, módszerek, tartalmak és rendszerek helyi tárába, alkalmazási területeibe,gyakorlataiba.

A projekt főbb információi:
A projekt neve: „Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban”
A projekt időtartama:2024. április 1. és 2027. március 31.
Koordinálja: Oktatási Hivatal
Partnerek:

  • Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége,
  • Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége,
  • Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete,
  • Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

Társult partnerek:

  • Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
  • Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
  • Muravidéki Pedagógusok Egyesülete

A támogatás összege:400 000 euró

Projekt azonoítája: 2023-2-HU01-KA220-SCH-000170055

Implementacija projekta „Saradnja u javnom obrazovanju za podršku primene digitalnih metoda i alata u Mađarskoj i susednim zemljama“ počela je istovremeno u sedam zemalja, uz podršku Evropske unije, u okviru programa Erazmus+. Prvog aprila 2024. pedagozi, rukovodioci ustanova, stručnjaci za obrazovanje i javno obrazovanje, organizatori obrazovanja koji učestvuju u projektu, započinju svoj rad u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Ukrajini.
Istaknuti delovi projekta uključuju sledeće:
– povećanje digitalne kompetencije nastavnika, obezbeđivanje proširenja znanja obukama i radionicama;
– razmena znanja o dobroj praksi, kao i distribucija rešenja i sadržaja razvijenih u projektu: definisani interfejs komunikacije profesionalnih
rezultata biće poznati i posećeni Nacionalni portal za javno obrazovanje (nkp.hu);
– studijska putovanja obezbeđuju direktnu razmenu iskustava, kako bi učesnici stekli detaljan uvid u procedure lokalne obrazovne
organizacije, lokalnu bazu digitalnih alata, metoda, sadržaja i sistema, kao i oblasti njihove primene i prakse.

Glavne informacije o projektu:
Naziv projekta: „Saradnja u javnom obrazovanju u cilju podrške primene digitalnih metoda i alata u Mađarskoj i susednim zemljama”
Trajanje projekta: 1. april 2024. godine i 31. mart 2027. godine
Koordinator: Kancelarija za obrazovanje
Partneri: Savez prosvetnih radnika mađara u Rumuniji, Udruženje prosvetnih radnika mađara u Slovačkoj, Udruženje prosvetnih radnika severne Bačke,Udruženje prosvetnih radnika mađara Vojvodine
Pridruženi partneri: Forum prosvetnih radnika mađara u Hrvatskoj, Zakarpatsko mađarsko pedagoško društvo, Udruženje prosvetnih radnika mađara Prekomurja
Iznos podrške: 400 000 evra
Identifikacioni broj projekta: 2023-2-HU01-KA220-SCH-000170055

Megvalósítandó feladatok:

A projekt keretében 4 szakmai munkacsomag rendezvényei, fejlesztései valósulnak meg.

  1. Tudásmegosztás és fejlesztés

A munkacsomag keretében 2 konferencia, illetve 30 fejlesztő workshop kerül megszervezésre és lebonyolításra.

A konferenciák résztvevői elismert belső és külső szakemberek plenáris előadásain kaphatnak képet a projekttematika kurrens, releváns tudományos és szakmai hátteréről, illetve a projektmunka kiindulási és záróstátuszáról. A plenáris előadások mellett a 3 nagy horizontális témacsoport szekcióelőadásai nyújtanak mélyebb, a részleteket is érintő ismereteket, illetve lehetőséget az elhangzottak megvitatására, értékelésére, a projekt céljait és tevékenységeit érintő konzekvenciák levonására.

A workshopokon a résztvevő országok pedagógusai, intézményvezetői és közoktatási szakértői vitathatják meg, formálhatják és fejleszthetik a projekt vállalásait, produktumait. Az első workshopokon kerül kidolgozásra a rövid és hosszú tréningek részletes tematikája, majd ezt követően a többi produktum is.

  1. Tréningek

A munkacsomag keretében a projekttémákba betekintést nyújtó, a pedagógusok, intézményvezetők és más köznevelési szakemberek folyamatos képzését célzó hosszú (30 kontaktórás) tréningek és rövid (10 kontaktórás) tréningek kerülnek kifejlesztésre és lebonyolításra.

  1. Tanulmányutak

A munkacsomag tevékenységei (6 tanulmányút) eredményeként a résztvevők tisztában lesznek egymás szervezeti, működési kereteivel, infrastruktúrájával, illetve betekintést nyernek a digitális eszközök, módszerek, tartalmak és rendszerek helyi tárába, alkalmazási területeibe, jógyakorlataiba.

  1. Disszemináció

A munkacsomag keretében végzett tevékenységek célja a disszemináció, két, szakmailag strukturált, a vonatkozó projektvállalásokra reflektáló eredménytermék (1 digitális platform, tudástér és tudásmegosztó felület, tervezetten a Nemzeti Köznevelési Portálba integrálva, valamint 1 elektronikus és nyomtatott formában is megjelenő zárókiadvány) előállítása, illetve az eredményeknek a célcsoportok széles résztvevői körében való promotálása, a lehető legnagyobb elérés biztosítása.

A projekt tervezett eredményei:

        • 2 megrendezett konferencia minimum 400 fő részvételével és 30 megrendezett workshop minimum 450 fő részvételével
        • 24 db 10 órás és 12 db 30 órás megtartott tréning összesen 540 fő részvételével
        • 6 megrendezett tanulmányút 240 fő részvételével
        • 1 digitális tehetséggondozó diákverseny terve, anyagai
        • 1 online kompetenciamérés terve, anyagai
        • 2 tematikus okosgyűjtemény és 50 tanulási objektum
        • 1 digitális platform
        • 1 zárókiadvány
        • 2 sajtóközlemény
        • 5 honlap-aloldal

A projekt előrehaladását a partnerszervezetek honlapjain követhetik az érdeklődők, a legfontosabb eredményeket pedig egy elektronikus, valamint nyomtatott formában is megjelenő kiadvány foglalja össze. Emellett a széles nyilvánosság hagyományos és legújabb csatornáit is felhasználjuk, hogy hírt adjunk a program eseményeiről, fejlesztéseiről.

 

2024.szeptember 27-29.
„Köznevelési együttműködés a
digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos
országokban” elnevezésű európai uniós projekt nyitókonferenciája, Budapest
A plenáris előadások és szekciók keretében bemutatásra kerültek a projekt tématerületei:
– Digitális tanulástámogató megoldások
– A tehetséggondozás és életpályaépítés digitális eszközei
– Digitális adatkezelés, eljárások, oktatásszervezés
A projekt munkacsoport tagjai, Besnyi Izabella és Bíró Orsolya tagunk, a saját tématerületeiken belül szakmai bemutatót tartottak.
A többnapos konferencia számos szakmai megújulást nyújtott mindannyiunk örömére és lendületet a jövőbeni munkához a projekten belül.
Köszönjük az Oktatási Hivatalnak a szervezést!