Oktopusz zárókonferencia

Összefoglaló a szerbiai zárókonferenciáról

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete az OktOpusz projekt zárórendezvényét a 27. Szabadkai Nyári Akadémia nyitónapján rendezte meg Szabadkán, 2023. augusztus 14-én.

A Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása és működtetése a határon túli magyar oktatás fejlődése érdekében elnevezésű Erasmus+ projekt záró disszeminációs tevékenysége az Intézményvezetők a jövő iskolájáért szakcsoport keretein belül valósult meg. A rendezvényen részt vettek az Egyesület meghívott vendégei, a partnerszervezetek és a vajdasági oktatási intézmények vezetői, valamint a projektben résztvevő szakértők, mindegy 70 fő.

Tóth Gabriella, a projekt szakmai vezetőjének rövid bevezetője után Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében az oktatás jövőjéről, a jövő iskoláiról és az iskolavezetés kihívásairól beszélt. Kiemelte az egymástól való tanulás, illetve az önképzés fontosságát, ami az OktOpusz projekt fő üzenete is. Ezt követően Mandák Csaba az Innovatív Pedagógiai Műhely ügyvezetője ismertette a projekt főbb elemeit, az eddig lezajlott tevékenységeket és a létrejött szellemi terméket, valamint bemutatta, hogy az elkészült szellemi termék, az oktatásszakértői adatbázis milyen lehetőségeket nyújt az oktatási intézmények számára.

A program a projekt vajdasági résztvevőinek bemutatkozásával folytatódott. A résztvevők Teach Meet keretében ismerhették meg a projekt keretében született jógyakorlatokat, melyeket a projekt során megtapasztalt pozitív megerősítés, az együtt gondolkodás és a közös megoldáskeresés motivált. Maksó Éva arról beszélt mennyire fontos a közösség építés az, hogy a pedagógusok megkapják azt a fizikai és lelki támogatást, amelynek segítségével sikeresen betölthetik a küldetésüket. Cseszkó Ibolya cukrász, középiskolai szaktanár arról mesélt, hogy tanfolyamon tanítja a sütni vágyó felnőtteket, a közösségének igyekszik valami újat, jót adni, mert szerinte megannyi lehetőség van itthon is, és az életünk olyan, amilyenné mi alakítjuk. Rekecki Konc Zsuzsanna, az első „PedCafé nagykövet” az egymástól való tanulás fontosságát emelte ki, hiszen így került sor a vajdasági PedCafe-ra, melynek ötletgazdája az erdélyi csoport tagja, Csatlós Erzsébet. Zsuzsa ismertette az eddig megvalósult pedagógus összejövetelek témáit és tapasztalatait, melyekre eddig Magyarkanizsán került sor. Tóth Gabriella, a projekt szakmai vezetője az osztályfőnöki munka során alkalmazott jógyakorlatait mutatta be a résztvevőknek.

Az Akadémia második napján, kedden, néhány pedagógus részletesebben is megismerkedhetett az OktOpusz program keretében felhalmozott tudással és tapasztalattal. Cseszkó Ibolya Magyarkanizsán, egy jól felszerelt konyhában a hájas tészta rejtelmeibe vezette be az érdeklődő pedagógusokat. Lépésről-lépésre közösen dolgoztak, gyúrták, hajtogatták a tésztát, és kisütötték a kis kifliket, csigákat. Nagy élmény volt a gyakorlati oktatás. Rekecki Konc Zsuzsanna PedCafé foglalkozást tartotta a szabadkai Blaha Lujza Cukrászdában. Az előadás, beszélgetés témája a Reziliencia, lelki ellenálló képesség volt.

 

Képek: