Összefoglaló a 20. Szabadkai Nyári Akadémiáról

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 2016. augusztus 8. – 12. között 20. alkalommal rendezte meg a Szabadkai Nyári Akadémia elnevezésű szakmai továbbképzést. A továbbképzés átfogó témaköre a „Kommunikáció fejlesztése a közoktatásban” volt. A szeminárium nagy érdeklődésnek örvend a vajdasági pedagógusok körében, különös tekintettel arra, akkreditált képzés, és hogy magyar nyelven folynak az előadások, melyek a korszerű oktatás tartalmi és módszertani területeit dolgozza fel.

A rendezvény kárpát-medencei szintű. Szép számmal érkeztek Felvidékről, Erdélyből és  Kárpátaljáról, így egy összmagyar pedagógus találkozó zajlott Szabadkán.

A 20. Szabadkai Nyári Akadémián 260 hallgató vett részt, és 38 előadó adta át tudását, tapasztalatát az érdeklődőknek.

A továbbképzés ünnepélyes megnyitóval indult a szabadkai Városháza dísztermében. A megnyitó után két plenáris előadásra került sor. Elsőként Dr. Takaró Mihály tartotta meg előadását, melynek címe a „Magyar kultúra tegnap, ma, holnap” volt. Majd Kozma – Vízkeleti Dániel: „Pár-beszéd vagy per-beszéd? Üzenetváltások iskola, pedagógus, szülők és gyermekek között” szólt a közönséghez. A továbbképzés helyszíne a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola.

Kilenc szakcsoportban folyt a munka:

óvodapedagógia 1 –  „Kommunikáció, zene, mozgás”
Óvodapedagógia 2 – „Anyanyelvi irodalmi nevelés”
osztálytanítók – „A beszédkészség fejlesztése, vizuális nevelés, logikai játékok”
pedagógia általános iskolás tanárok részére – „Beszélj úgy, hogy érdekelje”
pedagógia középiskolás tanárok részére „Kommunikációs, viselkedés-magatartási minták”
magyar nyelv és irodalom szakcsoport – „Kommunikáció, beszédtechnika, nyelvi agresszió”
történelem szakcsoport
– „Kommunikáció a reformkorban”
természettudományi szakcsoport – „A természettudományok világában”
matematika szakcsoport – „Új elvek és módszerek a matematika tanításában és tanulásában”

Délelőttönként a szakcsoportokon belül folyt a munka, kizárólag a szakcsoport jellegére vonatkozó előadások, foglalkozások. Délutánonként a közös előadásokon több szakcsoport vehetett részt, és nem annyira az egyéni szakterületekhez szorosan kapcsolódó témákat érintették, inkább általánosabb, több szakcsoportot is érintő kutatásokat, problémákat felölelő előadásokat hallgathattak az érdeklődők: általános pedagógia, pszichológia, neveléstan, csillagászat, tehetséggondozás.

A Nyári Akadémián az esti programok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a résztvevők ismerkedhessenek, ismereteket váltsanak, tanácsokkal lássák el egymást, oktatásügyi témákat vitassanak meg. Erre szolgál az ún. Társas est, amelyen a jelenlévők kötetlen beszélgetés útján és a tánc nyelvén ismerkedhetnek, és természetesen lazíthatnak. Az Exspecto kiállítása is hagyományos program, hiszen a drogok elleni küzdelem, a megelőzés, az odafigyelés fontos része a pedagógus munkájának. Helytörténeti ismeretek bővítésére szolgált a Szabadkai Zsinagóga megtekintése és a zsidó hitt közösség bemutatása. Közösségépítő jelleggel minden reggel közös éneklésre került sor a résztvevők soraiból. Az előadások előtti zenei bemelegítés során a kórust vezető kolléga népdalokat tanít meg az éneklésre jelentkező csapatnak, akik az elsajátítottakat a záróműsor keretében mutatják be a nagyközönségnek, pontosabban a kollégáknak. Könyvek kiosztására is sor került.

A 20. Szabadkai Nyári Akadémia záróműsorán két nagyon izgalmas, mai világot bemutató előadást hallhattak a részvevők. Dr. Kádár Annamária „Mesével nevelni – önmagunkat és másokat” című plenáris előadását mutatta be, majd Szvetelszky Zsuzsanna „Változó korok, változó családi helyzetek” témakörben ragadta magával a közönséget.

A 20. Szabadkai Nyári Akadémia előadásai és kísérő programjai tudományosak, sokszínűek, érdekesek, sőt látványosak is, a pedagógus hallgatóság pedig szívesen vesz részt a továbbképzésen, ahol újabb ismeretekkel és kellemes élménnyel gazdagodik.

Képek:

 

olvasd...