XXII. Kárpát-medencei Honismereti verseny

Szent László

            Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete „Szent László” címmel tartotta meg a XXII. Honismereti versenyt 2017. november 18-án. A házigazda 9. alkalommal a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola volt. A vetélkedőn 22 csapat vett részt a Vajdaság egész területéről valamint Temesvárról, Mórahalomról és Hódmezővásárhelyről.

  1. november 18-án 9 órai kezdettel nyitottuk meg a vetélkedőt. Meghívott vendégeink voltak: dr. Maruzsa Zoltán – az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős helyettes államtitkára, Jakabné dr. Szalai Krisztina – az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Mézner Rita – az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője, Gombár Szeréna – a Magyarországi Főkonzulátus konzul asszonya. Az egybegyűlteket először De Negri Ibolya elnök asszony, majd dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, Gombár Szeréna konzul asszony, valamint  Weiss Vesna a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője köszöntötte.

A vetélkedő zsűri tagjai: az általános iskolások kategóriájában – Solymosi Éva a zsűri elnöke, történelem szakos tanár, Sárosi Gabriella, történelem szakos tanár, dr. Halmágyi Miklós, egyetemi tanársegéd, Szegedi Tudományegyetem; a középiskolások kategóriájában – dr.  Mészáros   Zoltán,   történelem  szakos  tanár,  a  Szabadkai  Levéltár  főlevéltárosa  és  dr. Németh Ferenc, egyetemi tanár, művészettörténész.

A Kárpát–medencei szintű döntőre a diákok a megadott témakörbe három versenyfeladatot készítettek: esszét írtak, posztert készítettek és kreatív feladatban mutatták be képességüket, tudásukat.

A csapatok az előre megírt esszéket tartalmasan, alaposan kidolgozták, a zsűri villámkérdéseire a csapatok többsége hibapont nélkül tudott válaszolni.

Második feladatként posztert kellett készíteniük a következő témakörökben: Szent László, ahogyan a nép emlékezetében; Szent László életútja és csatái. A tanulók csapatként mutatták be a posztereket, amelyeket előadásmódjuk tett nagyon érdekessé és élvezetessé.

A harmadik feladat kreatív megoldásoktól volt színes, ahol egy Szent László legenda dramatizált bemutatása került sor. A verseny üdítő színfoltja volt, hogy a tanulók korabeli öltözékben jelentek meg.

Az eredményhirdetés előtt a Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület tagjai szórakoztatták a versenyzőket, középkori ruhákban jelentek meg, középkori táncot mutattak be, bemutatták fegyvereiket és végül harci jeleneteket vittek színre.

A rendezvényt gazdagította Szent László festményeiből felállított kiállítás, melyet vajdasági festők készítettek.

Eredmények:

Általános iskolások kategóriájában:

  1. hely: Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Mórahalom
  2. hely: Majsai Úti Általános Iskola, Szabadka
  3. hely: Nikola Đurković Általános Iskola, Bácsfeketehegy

Középiskolások kategóriájában:

  1. hely: Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka
  2. hely: Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
  3. hely: Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka

A verseny zökkenőmentesen zajlott le mindkét kategóriában. A felkészítő tanárok és a diákok büféebédet, üdítőt és kávét kaptak. Mindenki emléklappal, ajándéktárggyal, könyvvel és „Bácsország” újsággal térhetett haza. A győztes csapatok jutalomkirándulásban részesültek.

Képek:

 

olvasd...