Öko-Tudat Környezetvédelmi Csapatverseny

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idén kilencedik alkalommal került sor az ÖKO-Tudat környezetvédelmi csapatversenyre, 2021. március 22-én. A verseny helyszíne a Palics-Ludas Közvállalat Ludasi Látogatóközpontja volt, mely Hajdújáráson, a Ludasi-tó partján található.
A verseny előkészületei már januárban elkezdődtek, együttműködve a zsűritagokkal a szervezőbizottság meghatározta a verseny kritériumait. A zsűri tagjai a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai, környezetvédők voltak: Vinkó Tamás, Szekeres Levente, Szekeres Ottó és Saša Vujić.
A megnyitón jelen volt és köszöntő beszédet mondott:

  • Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja,
  • Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja,
  • Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Az idei évben a verseny programja változott a korábbi évekhez viszonyítva. A verseny helyszínének adottságait kihasználva az első részben egy terepi gyakorlattal egybevont előadás sorozat várt a gyerekekre, mely során a diákok betekintést nyerhettek:

  • a Ludasi-tó élővilágába – részt vehettek egy kis halfogásban varsával,
  • a védett területek jelentőségébe – milyen kategóriák és szabályok vannak érvényben,
  • a tó madárvilágába és a különböző élőhelyek kezelési módjaiba, pl. szürkemarhák, vízibivalyok segítségével.

A diákok nagyon élvezték a bemutatót. A program második részében vetélkedőre került sor. A résztvevő diákoknak a terepi gyakorlaton hallott információkból összeállított kvíz feladványokat kellett megoldaniuk. A kvíz több részből állt: a környezetvédelemmel, környezettudatossággal kapcsolatos kérdésekből, állatok felismeréséből és anagramma játékból. A diákok nagyon élvezték a kvízt, ügyesen felhasználták a terepi gyakorlaton szerzett tudásukat, sikeresen megfejtették a feladványokat. A program harmadik részében a diákok bemutatták posztereiket egy rövid előadás kíséretében, melynek témaköre az idei évben a Ludasi-tó volt.
A verseny napja, március 22-e 1993 óta a Víz Világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A versenyen is sok szó esett a víz fontosságáról, megóvásáról, melyet a Ludasi-tó közelsége is erősített.
A versenyre 8 csapat érkezett, tele tudásvággyal, érdeklődéssel és kíváncsisággal.

A pontszámok alapján a legjobban teljesítettek:

  1. A palicsi Miroslav Antić Álatlános Iskola: Danka Lili, Marusinác Tamás, Gavrilov Viktor  Felkészítő tanár: Mészáros Zsuzsanna
  1. A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola: Özvegy Dianna, Bicok Melissza, Rizsányi Melánia Felkészítő tanár: Besnyi Izabella
  1. A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola: Kis Csenge, Kiss Tóth Richárd, Engi Teodóra Felkészítő tanár: Marusinác Szilvia

A versenyen részt vettek még a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola, a szabadkai Đuro Salaj Általános Iskola, valamint a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói.

Minden tanuló szerény ajándékcsomaggal térhetett haza. A szervezőktől emléklapot, vászontáskát, füzetet, tollat és kulcstartót kaptak ajándékba. A házigazda Palics-Ludas Közvállalat is ajándékcsomaggal lepte meg a résztvevőket. A díjazottak könyvjutalomban részesültek, a felkészítő tanáraik madaras faliórát és esernyőt kaptak a szervezőktől. Minden résztvevő számára szendvics, víz és kávé volt biztosítva. A verseny 10:00 órától 14:00 óráig tartott.
A visszajelzések alapján a résztvevő diákok és felkészítő tanáraik sok új információval és egy  élményekben gazdag, természetben eltöltött nap emlékeivel tértek haza.

Gratulálunk a versenyző diákoknak és a felkészítő tanároknak!

 

Képek:

 

olvasd...