22. Szabadkai Nyári Akadémia

Az ajtót a tanárok nyitják ki, de magunktól lépünk be rajta ‒ ismeretlen szerző gondolata. Az idén kétszázötven fő lépett be a Szabadkai Nyári Akadémia kapuján. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete megszervezi, megrendezi, látványossá, hasznossá, érdekessé varázsolja, a szakmai előadók óriási skáláját felvonultatja, de mint a bevezető mondatomban leírtam, a pedagógusok önszántukból lépnek be. A szabadságuk egy hetét szakmai továbbképzésen töltik.

Szervezőként, hallgatóként megható, mikor a szabadkai Városháza falai között megszólal a szerb majd a magyar himnusz. Új tudásra, ötletekre szomjasan érkeznek a pedagógusok, és megtelik a Városháza. Majd néhány nap múlva ugyanígy búcsúznak az újdonságokkal, ismeretekkel, barátságokkal feltöltődött pedagógusok.

Tanárok, osztálytanítók, könyvtárosok, mérnökök, gyakorlati tanárok érkeznek a továbbképzésre a Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról. Mindenki valamely céllal: még jobb tanár szeretne lenni, vagy az új diákgenerációt igyekszik meghódítani, tudását szeretné kibővíteni, esetleg teljesen más szakterületen próbál ismereteket szerezni, fejlődni szeretne szakmai szinten stb. Egy biztos, bármely céllal is érkezik a pedagógus, a szakcsoportokszámos előadása, a módszerek változatossága mindenkinek megadja, amiért jött.

Az egyhetes szakmai továbbképzés az idén hét csoportban zajlott: Örömteli gyermekévek ‒ kisgyermekek mozgásfejlődése; Szót értünk… szóbeszéd… betekintés a logopédia munkába; Legyen a zene mindenkié! ‒ Karének és karvezetés az iskolai és iskolán kívüli szakkörtevékenységben; Érzelmi intelligencia fejlesztése játékkal és drámapedagógiai eszközökkel; Természettudomány és matematika; Neveléstudomány ‒ bölcsészettudomány; Társadalomtudomány ‒ történelem. A szakcsoportok számos lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek, hogy kiteljesedhessenek, hogy hasznosan töltsék az időt, hogy feltöltődjenek. És mindez mellett/közben az iskolai oktatás során felmerülő problémák, a kérdések kibeszélése, megbeszélése, az ismerkedés és a barátkozás során a tanév közben felmerülő gondok megoldása is végbemehet.

Összegzésként elmondható, hogy a 22 éves Szabadkai Nyári Akadémia az idén is nagyot alkotott!

Móra Regina

Képek:

Megnyitó

 

„Örömteli gyermekévek” ‒ Kisgyermekek mozgásfejlődése

 

„Szót értünk… Szóbeszéd… betekintés a logopédiai munkába”

 

Legyen a zene mindenkié!

 

Érzelmi intelligencia fejlesztése játékkal és drámapedagógiai eszközökkel

 

Természettudományi szakcsoport

 

Neveléstudomány-bölcsészettudomány

 

Társadalomtudomány-történelem szakcsoport

 

Délutáni előadások

 

Kirándulások

 

Záróműsor

 

olvasd...