Öko-tudat Környezetvédelmi Csapatverseny

Szabadkán, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete először rendezte meg az Öko-Tudat környezetvédelmi csapatversenyt, 2015. április  29-én, a szabadkai Október 10. Általános Iskolában.  

A verseny előkészületei már januárban elkezdődtek, együttműködve a  zsűritagokkal a szervezőbizottság felállította a verseny kritériumait. A zsűri tagjai voltak: Bicó Irén földrajztanár, Bartusz Erika vegyész, Szukola Géza biológus.

A verseny igen komplex, széleskörű tudást igényel a csapatoktól, és önálló kutatómunkára ösztönzi őket.

A versenyre 24 csapat jelentkezett be, ebből 23 vett részt. Vajdaság számos településéről érkeztek a csapatok: Horgosról, Kanizsáról, Csantavérről, Szabadkáról, Bajmokról, Bácskossuthfalváról, Tornyosról, Zentáról, Bácskertesről, Moholról, Bácsfeketehegyről, és Hajdújárásról.

A csapatok prezentációt készítettek, lakóhelyük, ill. környékük természeti értékeiről, vagy környezeti problémáiról. A beszámolók sokszínűek voltak: Vegyszerek használata a hajdújárási és királyhalmi termelők körében, Kevi környezeti problémái, Mohol környezeti problémái,A rétisas, Iskolánk egészségügyi és környezeti problémái, hova tapos az ökológiai lábnyom, Tornyos természeti értékei, A magyarkanizsai csodakút története.

A tanulók másik feladata volt, hogy plakát készítsenek. A téma Tiszta vizet az egészséges világért, Óvjuk a Föld vízkészletét. A plakátok nagyon kreatívak és ötletesek voltak, a téma feldolgozása számos ötlet megvalósítására adott lehetőséget, témák: Tiszta vizet az egészséges világért, Öntsünk tiszta vizet a pohárba, A víz jelentősége, Ne hagyjuk, hogy az élet lecsöpögjön a lefolyón, Víz=Élet, Víz-egy csepp élet

A szoros versenyt követően, a pontszámok alapján, legjobban teljesítettek:

  1. Szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola: Cibolya Sztella, Ács Edvin, Sótanyi Zsófia

Felkészítő tanár: Besnyi Izabella, Straka Andrea

  1. Bácskossuthfalva Id. Kovács Gyula Általános Iskola: Hamar Richárd, Mašić Dejana, Torok Anna

Felkészítő tanár: Szabó Gábor

  1. Csantavéri Hunyadi János Általános Iskola: Szabó Alisza, Kovács Viktória, Barta Stefania

Felkészítő tanár: Nikolić Roža


Minden tanuló emléklapot, kulcstartót és füzetet kapott ajándékba. A verseny első, második és harmadik helyezett csapata jutalmul balatoni nyaralást nyert. A negyedik, ötödik és hatodik csapat pedig társasjátékot vittek haza. A felkészítő tanárok esernyőt és füzetet kaptak. Minden résztvevő számára szendvics, üdítő, csokoládé, kávé és víz volt biztosítva.

A verseny 9:00 órától 14:00 óráig tartott. A verseny után a résztvevők Palicsra a Riparia Természetbarátok Egyesület közreműködésével az Öko Központban Vinkó Tamás a víz védelméről tartott előadást és gyakorlati kivizsgálást mutatott be. A diákok számára érdekesnek bizonyult. Ezt követően 17 órakor záródott a verseny.

Kovács Laura

Képek a versenyről


olvasd...