XXV. Kárpát-medencei Honismereti Verseny

XXV. Honismereti verseny 25 csapattal

25 év kis jubileum. A rendezvény folyamatosan, minden évben megrendezésre kerül változó témával, kapcsolódva egy-egy évfordulóhoz, eseményhez.
A XXV. Honismereti versenyre 2021. június 1-jén került sor a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Idén a 16. század történelmével foglalkoztunk, az 1566-os Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmével és a hozzá kapcsolódó eseményekkel.
A hagyományos Honismereti verseny forgatókönyve az idei évben módosult, a diákoknak a tudásuk mellett támaszkodniuk kellett a képességeikre, kreativitásukra a vetélkedő feladataiban.
Mindenképp az alapgondolat, a verseny célja megmaradt: magyar történelmünk alaposabb megismerése, a magyar szellemiség, a magyar identitás ápolása, őrzése.
Nagy öröm volt számunkra, hogy felkeltette a tanárok, diákok érdeklődését az újszerűen felállított verseny, hiszen alkalmazkodtunk a jelenlegi helyzethez, ami körülvesz bennünket, úgy a mindennapi életben, mint az oktatás területén.
A versenyen idén az általános iskolák 3 fős csapatai vettek részt, amely 3 részből állt. Az első részben a diákok megnézték a “Szigetvár ostroma 1566” című történelmi animációs filmet, melynek témaköréből egy feladatsort kellet megoldaniuk. A feladatsor tartalmazott nématérképet, szókeresőt, keresztrejtvényt és villámkérdéseket. A második részben Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem című hőskölteményének 15. énekének megadott versszakait kellett sorba rendezniük a megadott magyarázatok alapján. A harmadik részben plakátot kellett készíteniük Zrínyi Miklós – Szigeti veszedelem című művének színházi előadásához. A plakát tervezésénél nagyon fontos volt a vizuális, azaz képi elemek alkalmazása. A csapatok minden alapanyagot megkaptak a szervezőktől a munkához.
A diákverseny egy komplex tehetséggondozó munkát igényelt, hiszen több tehetségterületen kellett a diákoknak bemutatniuk a képességüket, készségüket, kreativitásukat.
A XXV. Honismereti versenyre 25 csapat jelentkezett 18 vajdasági iskolából.
A versenyen való részvételt, teljesítményt díjakkal jutalmaztuk. Minden résztvevő emléklapot, ajándékot kapott, a díjazottak értékes könyvjutalomban részesültek.

A verseny díjazottjai:

  1. A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, POZSONY csapata: Berec Éva, Nádi Katalin, Apró Bogács Zsóka.
  2. A bácskertesi József Attila Általános Iskola, SOPRON csapata: Jánosi Emília, Kujundzsity Lara, Rizsányi Réka
  3. A bácskertesi József Attila Általános Iskola, MUSZTAFA BASA csapata: Lukácsevity Noel, Molnár Péter, Szilágyev Iván
  4. A temerini Kókai Imre Általános Iskola, NÁNDORFEHÉRVÁR csapata: Rencsár Ágnes, Nagy Melissza, Bartók Viola

Különdíj: A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola, GYULA csapata: Berec Anett, Gál Barbara, Szabó Némedi Eszter

Zsűri tagjai:

  • Sárosi Gabriella, történelem szakos tanár, a zsűri elnöke
  • Varga Mercédesz, magyar szakos tanár
  • Koza Eszter, vizuális nevelő tanár
  • Kosányi Debóra, vizuális nevelő, képi grafikus

            A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Képek:

 

olvasd...