VII. Nyári Akadémia 2003

Az idén hetedik alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a pedagógusok nyári továbbképzését Szabadkán.
Az egyhetes előadássorozat létrejöttét a budapesti Oktatási Minisztérium és Szabadka Önkormányzata tette lehetővé.
A Nyári Akadémiára 200 kolléga jelentkezett, ami egyértelműen bizonyítja a rendezvény létjogosultságát.
A külföldi és a vidéki résztvevőknek biztosított volt az elszállásolása és étkeztetése. Neves magyarországi és hazai főiskolai és egyetemi tanárok tartották az előadásokat a Gimnázium épületében. Esténként különböző szórakoztató rendezvényekre került sot.
A munkában hat szakcsoport vett részt: tanítók és anyanyelvápolók, óvónők, matematikusok, magyar és –történelemtanárok ezen kívül volt még természettudományi és számítástechnikai csoport is.
A munka tartalmáról az elkövetkező beszámolókból értesülhetnek:

Óvónők szakcsoportja

Tanítók és anyanyelvápolók szakcsoportja

Magyar- és történelemtanárok szakcsoportja

Matematikatanárok szakcsoportja

Természettudományi szakcsoport

Számítástechnika szakcsoport

A VII. Nyári Akadémia bővelkedett érdekes és színvonalas előadásokban. A szakemberek számára fontos, hogy hasznos és hasznosítható tudásra tegyenek szert, amit felhasználhatnak mindennapi munkájukban és ezzel élvezetesebbé és színesebbé tegyék előadásukat.
A délutáni előadások „delelés” után voltak előlátva, de sokszor a kérdések és hozzászólások belenyúlták az ebéd- és pihenőidőbe. Ennek ellenére nagy volt az érdeklődés a közös előadások iránt melyek közérthető és közkedvelt szinten adtak betekintést a legújabb tudományos felfedezések világába.
A szerda délutáni vita a reformról sajnos nem úgy sikerült ahogyan a szervezők eltervezték. A belgrádi minisztérium nem küldött szakembert, aki válaszolni tudott volna a pedagógusok kérdéseire és kételyeire. A reformról Horti Joó Lívia tartott igen áttekinthető és értelmes beszámolót, de a résztvevők ezzel nem érték be és sajnos sok olyan kérdés maradt megválaszolatlan, amelyre csak a reform ötletadói illetve az aktív megvalósítói tudnak válaszolni. Nagy volt az elégedetlenség hogy a gyakorló pedagógusok nincsennek kellő mértékben bekapcsolva sem tájékoztatva a reformról.
Nehogy azt higgye a kedves olvasó, hogy egy Nyári Akadémia csak komoly előadásokból áll, szórakozni is kell a pedagógusnak!
Az esti programok színesek és élvezetesek voltak. A Diákotthonban megtartott társas est ismerkedéssel indult és vitaestként végződött. Dr. Lengyel Zsolt a kétnyelvűség szakembere érdekes dolgokra hívta fel a figyelmünket, mivel ez a téma mindannyiunkat érdekel és érint is valamiképpen. A legfontosabb amit figyelembe kell venni az anyanyelv és idegennyelv tanításakor azok a társadalmi viszonyok – ez alakítja ki a két nyelv közötti viszonyt – negatív vagy pozitív lesz-e az idegen nyelv hatása az anyanyelvre! Erről sok pedagógus tapasztalatát hallottuk ezen az estén.
Ha a Népkörbe Sörestre  hívták a résztvevőket , akkor már biztos, hogy a jó hangulat itt sem maradthatott el!
Augusztus 6-án bemutatkozott a szabadkai Csáth-Kör egy színvonalas előadással, Horváth Emma tanárnő rendezésével. A programok között szerepelt még mozilátogatás, és finom bográcsos vacsora Palicson.
A résztvevők pozitív visszajelzéseiből arra következtethetünk, hogy jövőre is résztvennének a tanfolyamon, ami arra ösztönzi a résztvevőket, hogy hasonló lendülettel vessék bele magukat a munkába és törekedjenek egy olyan VIII. Nyári Akadémia létrehozására, ami felülmúlja az előzőt!

Összeállították:

Virág Ildikó és Király Veronka

Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc
Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc
Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc Microsoft Word - beszamolo kepek stb.doc