Pedagógusok, bringára fel!

2017. augusztus 11. (péntek)
Túravezető: Vörös Tamás ‒ oromhegyesi kerékpározó

Kerékpártúrára, kalandtúrára indultak a pedagógusok Királyhalmáról Ásotthalomra a „Kerékpárral 7 határon át” program keretén belül 2017. augusztus 11-én. 25 pedagógus, 22 és 62 év közöttiek, indultak el a túrára. A célból került megrendezésre ez a kivételes esemény, hogy a pedagógusok megtapasztalva a környezettudatos közlekedést az egészséges életmódot népszerűsítsék a diákok körében, és minél többen közlekedjenek bringával.
Kerékpárral indulva Királyhalomról a csoportnak át kellett mennie Szerbia‒Magyarország határvonalán. A bringások elsőbbséget élveztek, így gyorsan átlépték az országhatárt. A csoportot Lőrincz Szabolcs, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium tanára fogadta, ő volt az egész napos programsorozat szakmai vezetője.
Az egynapos kerékpártúra emlékhelyek, jellegzetes helyszínek megtekintését foglalta magába. A bringázók első állomása a Délvidéki Emlékpark megtekintése volt, mely egy szabadtéri kiállítás. A kerékpározók ezután Ásotthalomig nyomták a pedált. Ott megpihentek az ásotthalmi Szent István téren, Szent István-szobra mellett, majd megtekintették a Jézus Szíve templomot. Lőrincz Szabolcs ezek után bemutatta az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium épületeit, múzeumát. A pedagógusok érdeklődve járták körül, megismerhettek egy oktatási intézményt.
Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László is fogadta a csoportot, bemutatta a települést, majd a Rózsa Sándor Élményháznál előadást tartott a betyár életéről, illetve a folyamatban lévő Emlékpark kiépítéséről. Ezek után a csoport megtekintette az Élményházat, a börtönben „meglátogatta” Rózsa Sándort, aki a kedves női szavakra meg is szólalt.
Rózsa Sándor tanyáját elhagyva a bringázó csoport a Majoros-tanya felé vette az irányt, ahol megpihent, és a hagyományos ízek fogyasztásával pótolta az elveszett energiát. Ebéd után erdőjárásra került sor, melynek keretén belül a környék növényzetét, állatvilágát tapasztalhatták meg. Visszatérve a Majoros-tanyára a bringavezetőnk, Vörös Tamás az oromhegyesi kerékpározó élménybeszámolóval szórakoztatta a kezdő bringásokat. Tamás 22 évesen már 43 000 kilométert kerékpározott Európa-szerte, és a kalandjait, emlékeit osztotta meg a hallgatósággal.
Gyorsan elmúlt ez az élménydús nap, késő délutánra járt már az idő, így hát a bringázó pedagógusok elindultak hazafelé. Jókedvűen, vidáman tették meg az utolsó kilométereket, és elégedetten érkeztek Királyhalomra. Mindannyiuk számára kivételes élményt nyújtott ez a nap, mely új színfoltja lett életüknek. A kirándulók élménypedagógiában részesültek, melyet megtapasztaltak, és továbbadnak a jövő generációjának, a cél, hogy egy tisztább, egészségesebb életmódot folytassunk.
A pedagógusok az egynapos túra folyamán 38 kilométert bicikliztek, mindenki a saját kerékpárján 38 fokos „kellemes” napsütéses időben.
Ez volt az első közös túra, melyből szeretnénk hagyományt teremteni.

De Negri Ibolya
programszervező

Képek:

.

olvasd...